Toelichting

Filosoof, docent VU & ArtEz, autheur

18 maart 2025

Onno Zijlstra over Wat bezielt Kierkegaard?

Een lezing over Kierkegaards schrijverschap en de filosofie van Johannes Climacus.

 

Søren Kierkegaard (theoloog, filosoof, schrijver; 1813-1855) heeft een immens oeuvre nagelaten. Een groot deel daarvan staat op naam van een reeks pseudoniemen. Johannes Climacus is de filosoof in dat gezelschap. In de lezing zal worden ingegaan op de betekenis van Kierkegaards opmerkelijke werkwijze en op de visie van Climacus op het menselijk bestaan en het belang van subjectiviteit en passie.

Dr. Onno K. Zijlstra (1949, Wassenaar) studeerde filosofie en promoveerde aan de Vrije Universiteit op een dissertatie over de filosofie en cultuurkritiek van José Ortega y Gasset: Authenticiteit en vervreemding. Hij doceerde filosofie aan de Vrije Universiteit, de Protestantse Theologische Universiteit en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.
Hij is auteur van onder andere: Language, Image and Silence. Kierkegaard and Wittgenstein on Ethics and Aesthetics (2006), Wat doet die rode vlek daar linksboven? Inleiding in de esthetica (2007), Kierkegaard in discussie (2012), Reflecties:. 25 kunstenaars, 24 filosofen (2016). Een zekere twijfel: Inleiding in de westerse filosofie (2018) en Verbeelding. Over waarneming en kunst, 2020, Authentiek. In tijden van massamedia, egocultuur en consumentisme (2021). Het leven als schipbreuk. De crisisfilosofie van Ortega y Gasset (2021) en Kunst en de zin van het bestaan (2022).

Onno Zijlstra is bestuurslid van de Redactieraad Kierkegaard werken. In zijn huidige woonplaats, Amersfoort, is hij nauw betrokken bij het Filosofisch Café dat vanuit de Stichting Tertulia wordt georganiseerd.

Maand van de filosofie. 
Spreker: Stine Jensen over “Zal het mij een zorg zijn.

Let op: Deze lezing vind plaats in de Bibliotheek en aanmelden via “bibliotheek agenda” is noodzakelijk.

Het Programma:

“Zal het jou een zorg zijn? Over de rol van publieksfilosofie bij mediastormen”
We winden ons op, maken ons zorgen. En worden dagelijks overspoeld door beelden en informatie. Misschien wel zozeer dat je soms denkt: het zal me een zorg zijn. In deze lezing verkent filosoof, schrijver en programmamaker Stine Jensen hoe mediastormen en mediahypes ontstaan. Wat speelt er daarbij onder de oppervlakte en hoe kun je filosofie inzetten om hypes te duiden en vat op je zorgen over de wereld te krijgen? Hoe kun je ontsnappen aan de waan van de dag? Jensen illustreert haar verhaal aan de hand van voorbeelden uit de kunst, cultuur, cartoons en nieuws. 

Stine Jensen (1972) is filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN. Ze werd in Denemarken geboren als de helft van een eeneiige tweeling. Het gezin Jensen emigreerde op jonge leeftijd naar Nederland. Ze studeerde literatuurwetenschap (cum laude) en filosofie in Groningen, waarna ze verder ging aan de Universiteit van Maastricht en promoveerde op Waarom vrouwen van apen houden. Stine maakt ook televisieprogramma’s: Dus ik ben (HUMAN) gebaseerd op de gelijknamige bestseller. www.stinejensen.nl

16 september 2025
Prof. Theo de Wit over Het verlangen naar een Heimat in de politiek.

Wij Europeanen tussen Verlichting en Romanantiek, ofwel: het verlangen naar een heimat in de politiek.
De recente verkiezingen, maar ook de ontwikkelingen elders in Europa hebben ons hardhandig geleerd dat ‘ergens bij horen’, een gedeelde cultuur, taal en geschiedenis niet iets van het verleden zijn, net zomin als het onderscheid tussen wij en zij zoals dat door elke natie staat wordt gemaakt. We zijn niet alleen kinderen van de Verlichting maar ook van de Romantiek. 
Tijdens deze lezing wordt de vraag op geworpen hoe we tegemoet kunnen komen aan dat romantische verlangen naar begrensdheid en geborgenheid van een Heimat, zonder in giftig nationalisme en xenofobie te belanden.

 

21 oktober 2025

Frans Hiddink & Joke van Balen over De natuurlijke communicatie capaciteiten van het kind

18 november 2025

Prof. Alyt Damstra: Wetenschapsweerstand in de politiek, 

ofwel, feiten moeten zich schikken naar politieke voorkeur

Alyt studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2020 in de politieke communicatie aan de Amsterdam School of Communication Research (UvA). Haar promotieonderzoek ging over de wisselwerking tussen de economie, economische berichtgeving en publieke opinie. Daarnaast heeft Alyt onderzoek gedaan naar de invloed van berichtgeving op attitudes, (stem)gedrag en politieke processen. Ze publiceerde o.a. over de relatie tussen nieuws en kennis, negativiteit in het nieuws en media-effecten op politieke voorkeur en waardering voor beleid. Op dit moment is Alyt verbonden aan het internationale onderzoeksproject Knowledge Resistance waarin de politisering van kennis centraal staat. Hoe dit van invloed is op de praktijk van wetenschappelijke beleidsadvisering zal de komende jaren de focus van haar leeropdracht zijn.